niedziela, 17 kwietnia 2011

Naleśniki z twarogiem i syropem klonowym.

Czyli bogata odżywczo pyszna bomba kaloryczna;)
Przepis powstał tej ciąży jako połączenie tradycyjnych naleśników z białym serem i potrawy, którą wcinają wyspiarze celebrując coś w rodzaju naszego Tłustego Czwartku - tylko tutaj nazywa się to Pancake Day i przypada na wtorek przed Środą Popielcową.


Składniki:

naleśniki (mąka, jajo, mleko, odrobina soli i oliwy)
twaróg
rodzynki,
miód,
śmietana,
syrop klonowy,
sok z cytryny

Wykonanie:

Masę twarogową rozcieramy w misce - ma tam być śmietana i miodu tyle tylko, żeby było lekko słodkie. Jak już będzie w miarę gładka dodajemy rodzynki.
Nakładamy na połowę naleśnika i składamy wszystko, żeby powstała ćwiartka. Tym sposobem podsmażamy cztery naleśniki na patelni - potem na talerzu polewany syropem klonowym i kilkoma kroplami cytryny. I już - dzieciaki też to lubią:)

P.S: syrop klonowy i rodzynki mają podobno sporo żelaza, a cytryna ułatwia jego przyswojenie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz