poniedziałek, 9 maja 2011

Drożdżówka rwana



Za Zieleniną:)


Czasami szperam za przepisami i jak się coś spodoba to próbuję - a to wyjątkowo pyszne ciasto drożdżowe.




Składniki:

Ciasto:
280g + 90g mąki+ kilka łyżek do wyrobienia
50g brązowego cukru
20g drożdży
80ml mleka
2 jajka (o temp. pokojowej)
60g masła
60ml wody
szczypta soli
starta z całej cytryny skórka

Nadzienie:
100g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
60g masła
sok z całej cytryny


Wykonanie:
Wymieszać: 280g mąki, cukier, sól, skórkę cytrynową i odstawić.
Rozpuścić masło z dodatkiem mleka, po zdjęciu z ognia wlać wodę, sprawdzić czy letnie i rozpuścić drożdże, odstawić na ok. 2 min. i wlać do mąki mieszając niemetalową łyżką. Dodać jajka mieszając aż sie połączą, dodać 90g mąki i miesić jeszcze następne 2-3 minuty. Ciasto powinno być klejące. Przykryć wszystko folią spożywczą i ręcznikiem i odstawić w ciepłe aż podwoi objętość.

Tuż przed ponownym zagniataniem ciasta można przygotować nadzienie: wymieszać cukier z cynamonem, a masło rozpuścić na małym ogniu, dodać cytrynę i odstawić aż wystygnie. I przygotować sobie foremkę - posmarować masłem i posypać mąką.

Wyrośnięte ciasto zagnieść dodając pozostałą mąkę. Powinno byc miękkie i puszyste. Wyłożyć wszystko na posypany mąką blat i rozwałkować na wymiar ok. 80x50cm. Posmarować całą powierzchnię masłem i posypać cukrem z cynamonem. Potem pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 równych (ale niekoniecznie idealnie;)) części, układać paski jeden na drugim nadzieniem do góry. Pokroić na 6 części, ułożyć je pionowo, jedna przy drugiej w foremce, przykryć ręcznikiem i odstawić na ok. 40 min. aż wyrośnie do brzegów foremki.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-40min. (góra powinna być złoto-brązowa). Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce na min. kwadrans, a potem to już się tylko rozkoszować i wzdychać, czemu znika tak szybko, że nawet zdjęcia nie było czasu zrobić;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz