poniedziałek, 16 maja 2011

Wątróbka wieprzowa

Najlepsza świeża po uboju, ale dawno już nie miałam przyjemności. Przepis zmodyfikowałam jak już mieszkałam sama, bo w oryginale była tylko wątroba i cebula.






Składniki:
wątróbka wieprzowa
cebula biała (ile kto lubi)
jabłka winne (tyle ile cebuli)
sól, pieprz

Wykonanie:
Wątróbkę kroimy na płaty ok. 7mm grube, jabłka obieramy i kroimy w plastry 5mm, cebulę w ćwiartki. Cebulę szklimy na maśle, dorzucamy jabłka i obsmażamy jak kto lubi - ja lubię bliską spalenia cebulkę i miękkie jabłka. Zdejmujemy z patelni i smażymy obtoczoną w mące wątrobę - znowu - jak kto lubi, pod koniec dodaję jabłka z cebulą, solę, pieprzę i mieszam.

Proste i szybkie, ale wiem, że nie dla każdego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz