poniedziałek, 9 maja 2011

Babka makowa Kasi G.

Urok tego ciasta tkwi w prostocie - od tego są babki, czyż nie?
I jest to jedno z niewielu ciast, które smakuje świetnie również jako zakalec. Na zdjęciu baranek wielkanocny z tego właśnie ciasta.

 




Składniki:
4 duże jaja
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
20dag stopionej margaryny
skórka starta z jednej cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 cukier waniliowy
mak - na oko ile kto lubi
1 i 1/2 do 2 łyżeczek proszku do pieczenia ( jak biorę 1 i 1/2 to mam zakalca, a przy dwóch płaskich już jest ok, chociaż szklanki, którymi odmierzam mąkę są trochę większe niż takie typowe herbaciane szkło z szafki mojej Mamy).

Wykonanie:
Całe jaja ubić z cukrem na gęstą, puszystą masę, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu wlewać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę, dodać mak, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do keksowej foremki. Piec w piekarniku (180 - 190 stopni) przez 45 do 55 minut. Nie podaję dokładnego czasu, bo mi chyba piekarnik szwankuje i wszystko wyszło pięknie dopiero za trzecim razem (190 stopni przez 55 minut).
Ale uwielbiam takie proste i nieskomplikowane:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz