sobota, 16 kwietnia 2011

Zupa brokułowa

Również jadana obecnie w postaci kremu.

Składniki:

2 brokuły,
bulion vege
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
trochę śmierdzącego stiltona (ale, że dziecko na tą wersję kręci to dodaję topiony cheddar strong),
kapka śmietany lub nie

Wykonanie:

Na oliwę wrzucam zmiażdżony czosnek i drobno pokrojoną cebulkę, podsmażam ciągle mieszając (czosnek ma tendencje do palenia się), zalewam bulionem i dorzucam różyczki brokułów, gotuję ok. 10 min aż brokuł trochę zmięknie, zestawiam, miksuję, dodaję ser trzymając garnek na małym ogniu i mieszając aż się rozpuści i już. Kapka śmietany do talerza i można pałaszować z czym kto lubi - pieczywo czosnkowe jak najbardziej zalecane:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz