poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Fish pie

To jeden z szybko adoptowanych przepisów miejscowych lubiany przez dorosłych i przez mojego niejadka:)

Składniki:
400-500g ryby (najlepiej mieszanej - tutaj można dostać takie gotowe zestawy łosoś/dorsz/wędzony śledź), ale ja zazwyczaj mieszam łososia z jakąś inną białą rybą
puszka groszku konserwowanego,
ziemniaki puree (z dodatkiem musztardy i drobno pokrojonej cebuli),
trochę mleka,
ser żółty cheddar,
jajko,
sól, pieprz, rozmaryn, mięta

Wykonanie:
Rybę zalewam mlekiem i gotuję chwilę, żeby odeszła od ości. Jak ostygnie wyciągam wszystkie dodatki, a tuszę rozdrabniam i doprawiam solą, pieprzem i rozmarynem.
W naczyniu żaroodpornym układam na dole odrobinę puree, na to rybę, na to groszek ( i teraz z groszkiem historia jest taka, że ponieważ nie lubię go w tej formie to albo kupuję w zalewie miętowej, albo przyprawiam miętą, albo dodaję trochę okry), na to pozostałe ziemniaki. W misce obok mieszam mleko pozostałe po obgotowaniu ryby, jajko, i starty ser, wylewam na ziemniaki i wszystko zapiekam ok. 40 min.

Jak się dobrze zastanowić to można podać puree, kawałek upieczonej ryby i groszek i będzie to (prawie) to samo, ale mój syn tych trzech rzeczy osobno na talerzu nie łyknie, a jako zapiekankę i owszem:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz