Uwielbiam kefir, zwłaszcza letnią porą i w każdej postaci - naturalnej, na słodko zmiksowany z owocami, a najbardziej w postaci chłodnika. Poniżej przepis, chyba klasyczny.
Składniki na 4 spore porcje:
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 2 ugotowane buraczki
- 1 ogórek szklarniowy
- kilka rzodkiewek
- 3 x 400ml kefiru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- pół cebuli
- 2-3 ząbki czosnku jak kto lubi
- natka pietruszki, koperek, szczypior, sól, pieprz
Wykonanie:
Żółtka utrzeć ze śmietaną, dodać kefir, dobrze wymieszać, potem dodać
resztę: czosnek wyciśnięty praską, drobno pokrojoną cebulę i białko
jajek, ogórek, buraczki i rzodkiewkę starte na tarce, na koniec
doprawiam. Najlepiej byłoby nie używac soli, ale dla mnie to
niewykonalne, jednak trzeba jej używać jak najmniej, zioła świeże według
uznania. Rzodkiewek też nie dodaję zawsze, no i chyba w innych przepisach jest więcej buraczków, ale ponieważ nie jest to moje ulubione warzywo, więc tyle styknie.
Wszystko dobrze wymieszac i wstawić do lodówki, po ok. 2h
można wcinać, smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz